Intercultureel gezwets

Waar gaan de wereld en de westerse identiteit naartoe? Tegenwoordig draait alles in de media, de politiek en zelfs in de culturele sector  om interculturaliteit. Kunnen we spreken van een modewoord?

Zoals je al kan horen, ben ik niet opgezet met dit woord. Ik ben zeker voorstander van een open geest en leer graag bij over andere culturen en gebruiken, maar waarom moet alles naar de hand van de multiculturele samenleving gezet worden in ons Belgenland? De aanleiding van deze frustratie is terug te leiden naar een artikel dat ik vandaag las in de Metro. Op de Rondetafel van de Interculturaliteit hebben ze verschillende ideeën – aanbevelingen – uitgekraamd. Er zijn er nuttige bij, zoals over de omgang met de hoofddoek in scholen en officiële ambten, maar er zijn er ook die ik helemaal niet waardeer. Zo hebben de rondetafelridders bedacht dat alle officiële religieuze feestdagen afgeschaft moeten worden. In België zijn er dat een hoop: Pasen (eerste zondag na de eerste volle maan van de lente: maart-april), Paasmaandag, Hemelvaart (40 dagen na Pasen: rond 17 mei), Pinksteren (7de zondag na Pasen: begin juni), Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart (15 augustus) en Allerheiligen (1 november). Er blijven 5 wettelijke feestdagen behouden (1 januari, 1 mei, 21 juli, 11 november en 25 december) en komen 3 niet-religieuze feesten bij : de Internationale Vrouwendag (8 maart), de Internationale Dag tegen het Racisme (21 maart) en de Werelddag van de Culturele Diversiteit (21 mei). Daarnaast kan iedereen dan 2 dagen spenderen volgens eigen religie of cultuur.

Is het nu echt nodig dat ons land zijn historisch gegroeide, religieuze  grondslag moet verwijderen omdat er ook andere religies beleden worden? Dat deden we nooit voor de joden die al sinds de 16de eeuw massaal aanwezig zijn in ons landje? Of voor de protestanten die ook al eeuwen hun eigen kerk houden? Kunnen we dan spreken van een discriminatie van deze religies waar in het verleden nooit rekening mee gehouden werd? Ik ben tegen het verwijderen van de religieuze of culturele banden van onze feestdagen – het is nu eenmaal een feit dat religie en cultuur sterk met elkaar verbonden zijn. Zo verwijderen we toch ook een stukje Westerse/Belgische identiteit? Goed, niet alle autochtone Belgen zijn even katholiek, maar velen houden nog aan de katholieke riten van doopsel, huwelijk en begrafenis. In onze familie zijn 15 augustus en 1 november nog steeds dagen waarop iedereen samenkomt om de dood van familieleden te herinneren. Tradities en rituelen zijn een niet te onderschatten gegeven in een samenleving volgens mij. Goed, we wijken af. Ik vind dus dat deze feestdagen een herinnering zijn aan onze katholieke identiteit en aan onze geschiedenis. Ik vind het dan ook onzin om deze historisch relevante feestdagen, die voor vele Belgen toch nog zin en betekenis hebben – al is het maar als herinnering – te vervangen door willekeurige dagen waarop zogezegd eer betoond wordt aan interculturaliteit en racismeherdenking. Ik vind dus dat de waarden in een samenleving elders liggen. Geef mij dan maar liever de herinnering aan onze (verre) achtergrond, zodat ik later op die manier de kans heb mijn kinderen iets bij te brengen daarover. Maar goed, ik ben historica en nogal conservatief soms.

3 reacties op “Intercultureel gezwets”

 1. Jurriaan zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens. Zo vind ik ook dat zwarte piet zwart moet blijven en de kerstman dik. Sterker nog, we kunnen ons afvragen of het aanpassen van deze gewoonten geen discriminatie is. Waarom zouden wij geen recht op de feesten die al jaren worden gevierd? Uiteraard vind ik dat iedereen de kans moet krijgen om zijn/haar feestdagen te vieren. Maar daar zijn verlofdagen voor, niet waar? Je kan tenslotte nooit iedereen vrij geven. Want wie gaat er rekening houden met de “jongere religies” zoals de http://www.rokerskerk.nl/ 😉

 2. Bart Cerneels zegt:

  Ooit was slavernij nog doodgewoon, jodenhaat de (inter-)nationale sport en kinderen laten werken in de fabriek vanaf het moment dat ze kunnen lopen gewoon traditie.

  En ooit zal religie een van die dingen zijn waar we als verder geëvolueerde samenleving op terugkijken met verachting.
  En als het van mij af hangt kan het niet snel genoeg gaan.

  Oh, toch een verduidelijking, tradities kunnen wel een religieuze oorsprong hebben en toch van waarde zijn in een niet post-religieuze samenleving. Een voorbeeld:
  Kerstmis: een gezellige samenkomst van familie en vrienden voor en tijdens de kortste dag van het jaar. Of het nu is om de zonnewende te vieren, de zogezegde geboortedatum van een abhramistische profeet of de echte geboorte van een groot wetenschapper (http://en.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton) of gewoon omdat het leuk is. Het maakt niet uit, het is het feest dat telt, niet de reden om het te vieren.

 3. Rolandow zegt:

  Ik zou zeggen, maak van alle religieuze feestdagen vrij in te delen dagen. De mensen, zoals jij, die hun historische achtergrond willen koesteren en tradities willen voortzetten, staan hen vrij dit te doen. Immers: er verandert voor hen niets. Iedereen blij toch?

  Persoonlijk vind ik het van de zotte dat een religie dat al eeuwen oud is, waar ik helemaal niet achter sta, nog steeds bepaalt dat ik 25 en 26 december vrij moet nemen, en dat ik zondags niet kan winkelen. Ik zie het als beperking van mijn vrijheid.

  Ik vind dat men elkaar niet moet beperken omwille van religie. In welke vorm dan ook.

  Het is tenslotte al 2010.

Laat een reactie achter