Distance oft Afgelegentheyt der steden

Een collega vond een leuk stukje papier terug in het archief waarmee hij bezig was. Het is maar 5cm op 5cm, maar geeft een beetje de leefwereld van toen weer. Aan het papier en de context te zien zou het wellicht van rond 1800 komen, al is dat nergens terug te vinden. De titel is heel poëtisch en negentiende eeuws: tafel om te kennen de distance oft afgelegentheyt der steden. De routeplanner van nu. Hij houdt geen rekening met files, maar die waren er toen nog niet. Het is alleen niet duidelijk in welke lengtemaat hij opgesteld is. Waarschijnlijk moet elke afstand keer 7 geteld worden om het juiste aantal kilometers te bekomen. Het lastige is dat lengtematen verschilden van streek tot streek en van tijd tot tijd.

Distance oft Afgelegentheyt der Steden

4 reacties op “Distance oft Afgelegentheyt der steden”

  1. Rolandow zegt:

    Cool! Hoorn staat er ook op 🙂 Of is dat niet onze Hoorn?

  2. Katrien zegt:

    Jawel, dat is die van jullie. Blijkbaar waren er gekken die met paard en kar of misschien wel tevoet van Mechelen naar Hoorn reisden.

  3. MarkyCee zegt:

    Vreemde tabel. Van Amsterdam naar Hoorn is 6 eenheden (42km); van Antwerpen naar Hoorn is 39 eenheden (273km). Maar van Amsterdam naar Antwerpen is 24 eenheden (168km) !?

    Volgens mij had de maker een beetje teveel jenever op

    Of de reis duurde zodanig lang dat tussentijds de maten waren aangepast?
    Of dat ze door een streek moesten rijden met andere lengtematen per eenheid?

    Wel appart om zoiets tegen te komen.

  4. Jurriaan zegt:

    Hehe dat is een scherpe analyse mark! Misschien hielden ze rekening met struikrovers ;-).

Laat een reactie achter